Se vuosi, kun iso pyörä pyöri.

Vuosi 2016 oli jotain sellaista, etten tiedä mistä aloittaa.

Matkustaja. Se minä olin. Tai ainakin hetkittäin tuntui siltä. Vuosi tarjosi jo sellaisen kutinan alussa, että jotain upeaa saattaisi olla tulossa. Päiväkirjaani olen tuumannut vuosi sitten, että ehkä rakennan jotain, opiskelen uusia asioita ja tutustun kenties uusiin ihmisiin. Nyt, vuosi myöhemmin voin todeta tehneeni kaikkea tuota ja enemmän. Ja tuntuu, että jollain suuremmalla olisi näppinsä pelissä.

Olen harrastanut valokuvausta kymmenen vuotta. Ensimmäisen järkkärini hankina keväällä 2006. Muistan vielä kuinka otin ensimmäisen kuvani juuri puhjenneista kuusenkerkistä Kotkan Langinkoskella. Harmi, kun se kuva on kadonnut, pidin siitä. Kuvaaminen on kuulunut arkeen enemmän ja vähemmän koko ajan. Luontoa, eläimiä ja tapahtumia. Mutta jokin junnasi paikallaan ja innostus ei ollut enää sama. Kunnes…

Vuosi 2016 -teema: Sharing is caring

Tutustuin alkuvuodesta Antti Karppisen töihin ja hänen ajatuksen juoksuunsa luovuudesta ja kuvien ideoinnista. Siitä, että kuvat kertovat paljon ja tarinan kanssa vielä enemmän. Minun piti osallistua Creative Photography -kurssille Vantaalle, mutta arkisten esteiden vuoksi se jäi tekemättä. Se harmittaa vieläkin, vaikkakin olen saanut sen jälkeen oppeja Facebookin kautta ja pääsinpä myös ennakkoyleisöön Digital Master Class -verkkokurssiin. Suosittelen 5/5.

Iso pyörä mielessä lähti pyörimään. Kerrankin. Kuukausia mielessä vellonut ahdistus kuvaamisen edistymättömyydestä hälveni. En tietenkään sitä sillä hetkellä tajunnut, mutta jossain vaiheessa ymmärsin, että nyt ollaan fyysisesti vain matkustajia – mielessä tapahtui isoja asioita. Ja kun mielessä pyörii asiat sekamelskana, tarvitaan ulkopuolista apua tämän Tetriksen pelaamiseen. Kuvakartanon Mika Pulkkinen on ollut helpdesk kaikessa mikä liittyy valokuvaamiseen. Ja vinkkinä kaikille muillekin kehityshaluisille kuvaajille – hankkikaa itsellenne sellainen OmaGuru, joka ottaa teidät mukaan takapiruiksi kuvauksiin, kuuntelee tyhmimmätkin kysymykset, ja jota voitte ahdistella Facebookin Messengerissä kuvasaasteella. Sellainen, joka taputtaa selkään epätoivon hetkellä ja sanoo “Tuo on ihan normaalia.” Mika on myös kunniakkaasti ollut tekninen neuvonantajani, vaikka eihän tekniikka kuvaajaa tee – eihän?

Vuoden aikana luontokuvaus jäi taka-alalle ja kuvaan astui kirjaimellisesti ihminen. Vaikka olenkin sosiaalinen pohjoiskarjalainen, niin olen aina hieman kammoksunut ihmisten kuvaamista. Se ei ole tuntunut luontevalta. Kevätlumien aikana mielessä kehittyi kuvaideoita ja kesällä niitä pääsin toteuttamaan. Ystävät, sukulaiset ja muut kanssaihmiset ovat joutuneet uhreiksi projekteissani, jotka pääsääntöisesti ovat olleet omaa oppimistani varten. Kiitos teille kaikille, Mervi, Niina, Marita, Riikka, Elina sekä veljeni Tomin ihana perhe. Ilman teitä edistykseni ei olisi edes tätä luokkaa.

winter girl next tho the brick wall Raussilan pelloilla

 

 

 

 

 

 

At the quarry

 

 

 

 

 

 

Vuoden aikana tutustuin myös moniin mielenkiintoisiin valokuvaajiin ja joistakin on tullut “perhettä”. Tukiverkko, jossa voi puhua kaikesta ja jossa tietää, että v on välittämistä <3

Vuoteen mahtui siis uusia tuttavuuksia, uutta kalustoa, teknistä ja näkemyksellistä opiskelua, nettisivujen tekoa, aktivoitumista somessa ja kaikkea mahdollista!

Hieman hirvittää miettiä, mitä tämän vuoden lopussa kirjoittaa päiväkirjaansa, sillä niillä asioilla on tapana toteutua. Tänä päivänä aion kuitenkin tietoisesta kirjoittaa ylös tulevan vuoden tavoitteeni ja haaveeni.

Haluan oppia, tutkia, kehittyä; tavata, tutustua ja tuntea. Ja ennen kaikkea valokuvata.

Oikein hyvää ja onnekasta uutta vuotta kaikille teille!

Ps. Lupasin pari päivää sitten kertoa teille uutisen, joka on poltellut mielessä ja nyt aivan vuoden viimeisillä viikoilla se toteutuu: Olen pistänyt pystyyn pienen pienen studion Elimäen kylälle! Joten voitte kuvitella, kuinka innolla starttaan tulevaan vuoteen! Studio on korkattu pari päivää sitten ja ensimmäinen kuvattava oli luottomallini Niina. Mutta tästä lisää aivan tuossa tuokiossa, heti ensi vuonna!

 

vuosi 2016

Leave your comment