Savolaista edittiä ja ihan kiva

Merida
disney merida
Oli synkkä ja myrskyinen… vaan eipä ollutkaan vaan mitä parhain, aurinkoisin ja raikkain kesäaamu. Ilma oli kuin morsian, juuri sellainen milloin kaikissa hienoissa elokuvissa lähdetään roadtripille kohti tuntematonta ystävien kera hienolla avoautolla. Avoauton virkaa toimitti Toyotani ja laatu korvaa määrän ystävissä, kun koukkasin Mika Pulkkisen kyytiin naapurikylästä. Tuntematonkaan ei ollut kovin tuntematon, määränpäänä Syvänniemen maalaismaisemat Kuopiossa ja aiheena Antti Karppisen ihka ensimmäinen Fantasy Art Workshop.

Majoituimme ihanassa maalaiskylässä sijaitsevassa maalaishotellissa nimeltä Eevantalo. Voisinpa poiketa tuolla toisenkin kerran, jos satun Kuopion suuntaan liikkumaan.

Sunnuntai-iltana odoteltiin porukkaa kasaantuvaksi paikalle ja kiersimme kuvauskohteita, jotka lopulta jäivät aika vähälle käytölle useimpien siirtyessä sisätiloihin studioon kuvaamaan. Illalla vielä vähän saunaa, iltapalaa ja tulilla istumista ja tutustumista. Vallan rentouttavaa ja hauskaa siis!

Maanantaipäivä oli aikataulutettu suunnittelulle ja kuvauksille. Antti kävi läpi omaa taktiikkaansa kuvien teon suhteen – valmis kuva mielessä, jonka tueksi tehdään moodboard ja sketch. Allekirjoittanut hoiti sketchauksen photoshopilla – ei ole suotu minulle piirrustustaitoja senkään vertaa.

Mielessäni oli maanantaiaamuna aika selkeä tyyli mitä lähdin viemään eteenpäin. Näkemykseen kuului nummet, vuoret, aurinko sekä alkusuunnitelmaan myös muuria ja hevonen, jotka toteutuksessa jäivät Antin kehoituksesta pois. Liekö less is more –taktiikka? Halusin myös kuvata mallin kokonaan studiossa, koska suurin haaste itselle on ollut taustan kokoaminen eri palasista ja mallin sovittaminen taustaan. Tausta muotoutui lopulta sellaiseksi, johon malli tultaisiin kuvaamaan suurin piirtein horisontti olkapään tasolla. Aurinko tulisi paistamaan mallin oikean olkapään takaa (kun tämä asetelma muutaman kerran käännettiin ympäri suunnitteluvaiheessa, ennen kuin ymmärsin valojen tasapainon kuvassa).

sketch

Mallit ovat tehneet kovan työn pukujen tekemisessä ja se kyllä näkyi. Pieniä yksityiskohtia löytyi miellyttävän paljon ja työ oli tehty laadulla. Kuvasin ainoastaan Meridaksi pukeutunutta Iina Laitista, mutta häneltä löytyi myös Ihmemaan Liisan puku. Toisena mallina kurssilla toimi Hullu Hatuntekijä Henri Sallinen.

Maanantai-iltapäivä kuvattiin. Oli äärettömän mielenkiintoista nähdä erilaisten kuvaajien tapoja toimia kuvatessa. Itse kun olen sellainen Monkey see, monkey do –tyyppinen oppija. Voin lukea paljon asioita, mutta asiat selkenevät helpommin katsomalla ”Aivan, sie teet sen tuolla tavalla!” –tyyppisten kommenttien saattelemana.

Pitkän kuvausrupeaman jälkeen saunottiin hienossa savusaunassa, istuttiin tulilla, syötiin (ei muuten kertaakaan tullut rehellinen nälkä päivien aikana, niin hyvin pidettiin ruuassa Eevantalossa!). Antti on sitten aikamoinen korttihai photaritaikuriuden lisäksi, suosittelen illanistujaisissa nykäisemään hihasta ja pyytämään parit korttitemput! Kyllä yhden jos toisenkin leuat loksahtaa tuommoisten korttitemppujen edessä.

Tiistai oli varattu editoinnille, eikä se lopulta ihan riittänytkään. Muutama viilailu jäi vielä kotiläksyiksi, mutta lopulta sekin tuli tehtyä. Tässä vaiheessa viimeistään tajusi, kuinka tärkeää etukäteen suunnittelu ja sketchaus onkaan! Jos olisin edennyt normaaleja teitä myöten, olisin ensin kuvannut mallin ja sen jälkeen alkanut etsiä taustoja. Tämä on ainakin johtanut itsellä äärettömään turhautumiseen ja koneen syövereiden tallennettuihin ja julkaisemattomiin yritelmiin, jotka olisi ollut hoidettavissa loppuun kunnollisella suunnitellulla.

Mutta mitäs päivästä jäi käteen?

Tyytyväisyys omaan oppimiseen (ei itkupotkuraivareita ps:n kanssa) ja suunnitellun kuvan loppuunsaattamiseen. Paljon uusia ystäviä. Inspiraation huima nousu. Hyvä fiilis tiimistä: kaikki mitä porukka teki päivien aikana, ei olisi onnistunut ilman hyvää tiimiä. Apukäsiä tarvittiin valojen käsittelystä, tukan ja helmojen heilutuksesta aina photarikikkojen jakamiseen asti. Puhumattakaan Antin opetuksesta kaiken suhteen!

Niin kuin Jani Kormu hienosti omassa Facebook-päivityksessään tiivisti:” Vaikka ei olisi niin kokenut kaikissa osa-alueissa, niin silti jokaisella on aina jotain annettavaa toiselle tällaisissa workshopeissa.”

Kiitos siis Antti Karppinen Photography ja Alias Edu kurssituksesta. Tämä melkeinpä pitäisi kokea uudelleen!

 

Merida

Leave your comment