8 askeleen polku: Kuinka rakentaa taitoa ja portfoliota tehokkaasti?

header

Aika on rahaa, kiire on läsnä, paljon hyviä juttuja jää tekemättä ja tuntuu, ettei koskaan ole siellä missä haluaa. Kuulostaako tutulta? Niin minustakin. Jos olet tehokkuuden maksimoija ja pienellä insinöörimäisyydellä höystetty kuten minä, niin tämä juttu on sinulle.

Olen sivutoiminen yrittäjä, ja käyn päivätöissä toisaalla. Työkuvauksia teen sopivalla tahdilla ja ylijäävällä ajalla tartun harvoin huvikseni kameraan, vaikka pitäisi. Miksi?

Oppi + portfolio = tehokkuutta

Osaamistasosi on jo sillä asteella, että pystyt laskuttamaan asiakastasi. Tarkoittaako se sitä, että olisit jo täysin valmis? Sori, pudotan sinut pilvistä, sillä et ole. Kukaan tässä maailmassa ei ole valmis, koska uusia näkökulmia tekemiseen tulee koko ajan. Kaikki maailman kuvathan on jo kuvattu, mutta ei sinun käsiesi kautta. Nyt mieti omaa tiukkaa ajankäyttöäsi: oletko suonut opiskelulle aikaa viime kuukausina? 

Saat töitä portfoliosi avulla. Se on sinun käyntikorttisi tulevalle asiakkaalle. Ei asiakas tilaa sinua, koska sinulla on uusinta uutta oleva kalusto, tai nimesi edessä lukee Valokuvaaja (okei, joskus näin käy.) Hän pitää sinun kuvistasi, ja haluaa, että teet hänelle samanlaiset. Yksinkertaista.

Mutta kuten alussa jo maalailin monen kuvaajan tuntoja ajan vähyydestä, nyt olemme virallisesti ongelman ytimessä: mistä löytää aika tähän kaikkeen? Halu tehdä asiakastöitä, kehittyä kuvaajana, ja kasata portfoliota on suuri summa jaettavaksi niin vähälle vapaa-ajalle. Ongelma on ratkaistu siirtymällä kokopäiväiseksi kuvaajaksi. Mutta jos se ei ole mahdollista? Onko silloin hylättävä ajatus valokuvaamisesta sivutyöksi?

Kuinka tehdä asiat tehokkaasti?

Kuvaatko paljon ”huviksesi” ja niin, että ryntäät kuvauksiin ajatuksella ”kunhan kuvataan jotain”? Pääseekö suusta yhä useammin lauseita, jotka liittyvät ajan vähyydestä valittamiseen? Jos näin, niin neuvon sinua lopettamaan molemmat, ja sijoittamaan aikasi paremmin, mikäli haluat kehittyä.

Olen asettanut itselleni tavoitteita, ja saavuttaakseni niitä, olen rakentanut itselleni tehokkaan ja toimivan tavan edetä valokuvaajana. Kaava on joka kerralla sama:

Askeleet, joita käytin myös V in the Sixties -kuvauksessa

1. Päätä, mitä haluat oppia

Monen pikkuasian bongailu netistä on opettavaista, mutta et todella opi. Ota yksi asia kaksi asiaa kerrallaan opiskeltavaksi, ja keskity kunnes koet, että voit toteuttaa oppimasi. 

60-luvun kuvauksessa opiskeltavat pääteemat olivat tunnelmallisen valon luominen sekä värimaailman rakentaminen editissä.

2. Opiskele

5 minuuttia tutoriaalia? Voi toimia, jos asia on pieni, mutta suurempien asioiden käsittely tarvitsee aikaa. Lue, katso, pohdi, testaa, keskustele. Toista. Varaa tälle aikaa. Anna itsellesi lupa jättää ne pienemmät omat projektivalokuvaukset vähemmälle, tee pari keikkaa vähemmän. Bonusvinkki: Lopeta valittaminen liian vähästä ajasta, sillä sekin kuluttaa aikaa ja saa mielen negatiiviseen kierteeseen.

Esimerkit tutoriaaleista, joita katsoin, kun rakensin V in the Sixties -kuvausta:

3. Suunnittele

Mieti kuvausaihe, jonka haluat kuvata käyttämällä opittuja tapoja/keinoja/tyylejä. Mieti, millaisia kuvia haluat tuottaa, kuinka haluat niiden tukevan sinun portfoliotasi. 

Inspiraatio on joskus kiinni todella pienistä asioista. 60-luvun teema välähti mieleeni, kun Tiina laittoi kuvan ihanasta vihreästä mekosta. Kaiken päälle Tiinan kotoa löytyi juuri rekvisiitaksi sopivia aarteita, kuten sininen sohva ja vihreä nojatuoli.

Pinterest-taulut ovat taivaanlahja kuvauksien suunnittelussa. Kasaan sinne ideoita taivaan ja maan väliltä: teemasta, väreistä, meikistä, hiuksista, poseerauksista, valoista. Mitä ikinä vain keksit. 

4. Kasaa tiimi

Minä en voisi tuottaa portfoliomateriaalia ilman kunnon tiimiä. Pienimmillään tiimi on minä ja mallini, mutta viimeisimmät kuvat todistivat, että ilman yhtä kolmasosaa, maskeeraajaa, kuvat jäävät kaipaamaan sitä jotakin. Tiimi myös tuo ajatuksia, näkemyksiä ja vahvistavat suunnitelmaasi. 

Eipä tehdä portfoliokuvia ilman mahtavaa tiimiä! Hius- ja meikkitaiteilija Laura Hänninen ja upea malli Tiina Winter

5. Suunnittele

Tämä ei ole tässä turhan toiston takia vaan tarkoituksella. Sinulla on kuvaidea, tiimi, rekvisiittakin. Suunnittele kuvat. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kuvaisit vain ja ainoastaan ne kuvat. Vapaudu myös kuvaamaan suunnitelman ulkopuolelta, koska sieltä tulee joskus timantteja. Suunnitelma voi olla mitä tahansa tikku-ukkopiirrustusten tai photoshopissa tehtyjä raakavedoksia.

No joo, saatte ehkä ideasta kiinni :D Tämän takia olen valokuvaaja, en piirtäjä.

6. Toteuta ajatuksella

Olette varanneet ajan, paikan ja rekvisiitan. Hengitä.

Kun malli on laitettavana, käy läpi, mitä tavoittelet, ja kuvittele mielessäsi valmiit kuvat. Älä hätäile, nyt sinulla on kaikki maailman aika tehdä juuri ne kuvat (oikeasti ei ole, koska mallin tai varatun kuvauspaikan aikataulut paukkuvat, mutta se ei estä sinua vähän huijaamasta itseäsi JA noudattamasta aikatauluja). Viilaa valotusta, tarkista tarkennus ja käy läpi mallin ja maskeeraajan kanssa mahdollisia ongelmakohtia asennoissa tai meikissä. 

Minulle on myös tärkeää, että tiimiläiset viihtyvät. Kahvia, purtavaa ja MUSIIKKIA. Editoidessa kuuntelen aina musiikkia, joka saa fiiliksen päälle. Samoin on myös kuvatessa. Ja luonnollisesti teemaan sopivasti, Nancy Sinatra saatteli meidät 60-luvun tunnelmaan!

7. Jälkityöt

Jos uusi oppimasi liittyi valokuvaamiseen, jännittävin työ on jo takana. Tehokkuuden maksimoimiseksi opiskelen yleensä kaksi eri teemaa: valokuvaukseen tai valaisuun liittyviä asioita ja jälkityöstöön liittyviä asioita. Koska nämä ovat erillään toteutettavia asioita, pystyt keskittymään niihin täysillä, koska ne toteutetaan toisista erillään. Jos/kun tavoittelet portfoliolaatua, tee se myös laadulla. Älä tyydy keskinkertaiseen. Jos ajattelet mielessäsi kuvan olevan ihan hyvä, kysy itseltäsi: miksi se on ihan hyvä? Miksi se ei ole superhyvä? Mitä voisin tehdä toisin? Jos et pysty keskinkertaisuutta korjaamaan enää editissä, mieti valmiiksi, mitä voisit tehdä seuraavalla kuvauskerralla paremmin, niin että kuva nousee seuraavalle tasolle.

8. Näytä, kerro ja kertaa

Tuo esiin työsi. Kerro miksi teit, mitä teit ja miten teit. Olet samalla avulias muille ihmisille, mutta samalla kertaat myös oppimaasi. Mitä teit oikein, mitä väärin? Mitä sinun tulee huomioida seuraavissa kuvauksissa? 

Tätä kaavaa noudattamalla kehityt kuvaajana, omaksut tehokkaan työskentelytavan ja kasaat portfolion, joka näyttää juuri sinulta.  Ja kaavaa noudattamalla askeleista tulee pikkuhiljaa tapa. Ja lopulta niistä tulee sinulle myös rituaali. 

Älä hukkaa aikaasi, vaan käytä se tehokkaasti.

 

The Verdict
The Expectations
The Frustration

Leave your comment